DOLAR

34,1900$% 0.08

EURO

37,2489% 0.2

STERLİN

44,5360£% 0.22

GRAM ALTIN

2.941,61%0,17

ONS

2.676,85%0,12

BİST100

8.956,03%1,08

a

Türkiye Görme Engelliler Isparta Şube Başkanlığından basın açıklaması

Türkiye Görme Engelliler Isparta Şube Başkanı Mehmet Ali Özbey 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler Günü nedeniyle basın açıklaması gerçekleştirdi.

ISPARTA-BHA

Türkiye Görme Engelliler Isparta Şube Başkanı Mehmet Ali Özbey, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

Özbey, basın açıklamasında, toplumsal sorunların kendilerini olumsuz etkilediğini dile getirerek, Türkiye’deki görme engellilerin yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini sıraladı.

Özbey, 65 yaşını doldurmuş güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşlarına aylık bağlanması hakkındaki yasanın engellilere de aylık bağlamasına rağmen, bu aylığın bağlanma şartlarının engelliler için yeterince kolaylaştırılmadığını belirtti. Engellilerin kişisel gelirlerinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini vurgulayan Özbey, bu konuda yasal düzenleme yapılmasını talep etti.

Ağır engellilere bakıcı ücreti ödemesini ele alan Özbey, bu durumun bakılan kişi ile bakıcı ve ailesi arasında sorunlara yol açtığını, bireysel özgürlüğü kısıtladığını ve engellinin eğitim ve sosyal yaşamdan yeterince faydalanamamasına neden olduğunu ifade etti. Özbey, bakım ücreti ödeme sisteminin değiştirilmesini ve bu ücretin bakım alan kişiye ödenmesini savundu.

Özbey, körlere bakan kimselere de bakım ücreti ödendiğini hatırlattı ve ağır engelli sayılan körlerin fazladan harcamaları için engel düzeyine göre ödeme yapılmasını önerdi.

Erişilebilirlik konusunu ele alan Özbey, yapısal erişilebilirliğin yanı sıra bilgiye erişimin de önemli olduğunu, her türlü kamu ihalesinde erişilebilirlik unsurunun yer alması gerektiğini söyledi.

Özbey, engelli sağlık kurulu raporlarında yaşanan çarpıklıkları eleştirdi. ICF kurallarının yeterince uygulanmadığını, körler ve az görenler için yanlış sınıflamalar yapıldığını ve düzelmeyecek engel durumları için bile süreli raporlar düzenlendiğini ifade etti.

Özbey, engellilerin işe alımında körlerin dezavantaj yaşadığını belirterek, bu durumun göz önünde bulundurulmasını ve körlere mağduriyet yaşatılmamasını talep etti.

Özbey, engellilerin kullandığı yardımcı teknik araçlardan KDV alınmasının engellilerin bu araçları edinmesini zorlaştırdığını vurguladı. Anayasa Mahkemesi’nde açılan davanın olumlu sonuçlanmasını beklediklerini ifade etti.

Özbey, körlerin yaşadığı sorunların yalnızca bunlarla sınırlı olmadığını, eğitimde, istihdamda ve sosyal yaşamda pek çok sorunla karşı karşıya olduklarını vurguladı. Mevcut yasa ve yönetmeliklerin hakkıyla uygulanması ve engellilerin düzenlemeler yapılırken sürekli göz önünde bulundurulmasının sorunların çözümünü kolaylaştıracağını söyledi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Amasya Belediyesinden sosyal belediyecilik örneği: Mobil ikram aracı vatandaşlarla buluşmaya devam ediyor

HIZLI YORUM YAP